Principer
Den traditionella träningsmetoden som man använt i hundratals år på alla slags djur (inklusive barn) bygger på att lära djuren vad de INTE ska göra. Hela resonemanget går ut på att människan ska ha kontroll och det skaffar man sig oftast genom att använda eller hota med våld i någon form.Klickerträning bygger på principen att det beteende som ger god utdelning kommer att utföras igen. Man använder alltså framförallt positiv förstärkning (hästen FÅR något den gillar) för att lära hästen hur man vill att den ska göra.
Man använder framför allt två sätt att få hästen att utföra nya beteenden: Shaping och tryck.
Ett bra exempel på shaping är “stå fint utan att tigga”. Man gör INGENTING alls utan man sätter ihop situationen så att hästen förr eller senare kommer att göra en antydan till det vi vill ha, vända bort huvudet. Förstärker vi det kommer hästen att prova igen lite MER och så förstärker vi det… ett effektivare sätt än man kan ana, och det går att använda till nästan alla beteenden man vill lära hästen. Ligga ner? smyg på hästen och passa på när den lägger sig!
Det andra sättet vi använder är tryck. Vi leder hästen med hjälp av ett rep eller en tygel eller tryck mot kroppen. Trycket upphör så fort hästen gör det önskade och så klickar vi och ger godis.
Många tror att att göra olika tecken eller signaler till hästen har med själva lärandet att göra. Signaler/tecken använder man INTE förrän beteendet sitter där det ska. När hästen gör det man vill på ett sätt som övertygar en om att den förstår, så kan man lägga till en signal med handen, rösten eller vad man vill. Hästen kommer att koppla ihop beteendet den kan med signalen. Men det förvirrar mest att försöka använda en i från början.
Många säger att man gör djur till automater när man ger dem godis för ett beteende. Det roliga är att klickerhästar har mycket större frihet att komma med egna förslag än andra hästar. Klickerträning ÖKAR tvärtom djurets frihet på en massa vis. En del säger att vi lär hästar tänka med hjälp av klickerträning '
“Straff ” förekommer i klickerträning men inte så som vi i första hand tänker oss det. För en klickertränad häst ar det värsta som kan hända att människan tar sina godisar och sin klicker och går. Det är så frustrerande för hästen att det i själva verket är att plåga hästen att göra det! Ett bra exempel på typisk klickerbestraffning är när man lär hästen att INTE ta godiset. Man håller fram något gott och så fort hästen sträcker sig efter det vänder man sig om med godsaken i handen. Hästen blir förtvivlad. Man vänder sig igen mot hästen och den sträcker sig mot godsaken och den försvinner. Strax kommer hästen att stå och synbart HÅLLA sig från att sträcka fram nosen eftersom den förstår att detta är samma sak som “stå fint och vänta utan att tigga”, tigger man INTE får man godis… Man tar alltså BORT något hästen VILL HA.
Ett påpekande dock! Att klickerträna med sina hästar betyder INTE att du inte ska vara noga med din säkerhet! Detta innebär att du ibland kan tvingas gå tillbaka till gamla metoder för att skrämma din häst att hålla sig borta från din närhet! Men om man börjar med att träna just sådant som leder till självkontroll hos hästen Och som kan användas för att smidigt få hästen bort från din kroppsliga närhet så skaffar man sig bra och klickeraktiga sätt att vara säker! Och som sagt en osäker tränare med en opålitlig häst kan börja på var sin sida ett staket eller rep!
Frågor man ställer sig i början
KlickernDu behöver ha en klicker, det finns några olika modeller, en del låter mycket skarpt och KAN vara dåliga för hästar. En klicker kan du köpa i princip vilken djuraffär som helst. Du kan ha klickern i ett band om halsen eller på en snodd om handleden.
Köpa?
I övrigt behöver du inte köpa någonting alls! Gamla petflaskor är bra targetar, fickor som är lätta att snabbt få ned och upp handen ur är bra. Påsar med hällor som man kan hänga på ett bälte, en magväska eller fiskeväst med fickor. När man hållit på ett tag är det bra att ha OLIKA sorters godis! Men inte i början!
Bråttom?
Klicket ska komma i så direkt anslutning till det önskvärda beteendet som bara möjligt. Godsaken måste INTE komma i direkt anslutning utan du klickar och sedan stoppar du ned handen i fickan och tar upp den och sträcker fram den till hästen. När du klickar IN hästen är det BRA om godiset kommer snabbt eftersom hästen då inte har förstått att godiset kommer.
Godis…
välj en sort. Till en häst som INTE bryr sig så mycket om mat väljer man MYCKET gott godis, andra kan man ge några korn havre och de är lycksaliga ;-) Godiset ska inte vara svårtuggat, det ska vara en liten munsbit som går ganska fort att tugga och svälja. Morötter är bra då dessa har lågt socker & energi värde.
Plats?
Där du känner dej SÄKER och där hästen är lagom lugn. Är du rädd för att bli nedtrampad eller biten så ställ hästen i boxen och börja på var sin sida dörren, eller likadant i en hage med trästaket. (Träna där du kan!) Annars kan du börja precis var som helst där du och hästen får vara ifred och hästen kan vara lös.
Tänk om jag gör fel?
En av de bästa sakerna med klickerträning är att man kan reparera ALLT som blir fel! Du KOMMER att göra saker som ni kommer at få reparera men på samma vis som med din häst så är ALLT ni inte kan ännu sådant ni behöver lära er. Alltså är misstag i klickerträning tillfällen till att lära sig bättre! Du KOMMER att ha problem med att klicka exakt när hästen gör det du vill, du KOMMER att klicka när hästen är på väg att SLUTA göra det du vill, men det betyder bara att du får träna lite mer, hästen grejar det! Hästen kommer att tycka att du gör fel när du fumlar med godiset ;-) Men den blir lika glad varje gång den får det, om än sen.
ALLTID godis?
Ja. VARJE gång du klickar ger du godis, även om du råkar klicka av misstag! Klicket MÅSTE vara pålitligt för hästen! Alltså en gång till: du sluter ett avtal med din häst: varje gång du klickar ger du henne/honom godis, OVILLKORLIGEN. Det gör mer skada att inte ge godis efter ett misstagsklick än att missa att klicka när hästen gör rätt.
ETT klick?
Ja du klickar EN gång och ger godis. I början får man lätt fnatt av entusiasm och nybörjarlycka, och klickar kanske istället för att säga DUUKtig eller nåt. Träna på att BARA klicka när hästen gjort något du gillar och ALLTID ge godis när du har klickat.
Braaa, duktig pojk?
Ska man prata samtidigt som man klickar? Mjaaa. Jag skulle vilja säga nej, inte i början. Det är bättre att man är mycket koncentrerad och har fokus på precis det man gör. DU ska hantera klickern, godiset och hästen och samtidigt vara observant och ha kontroll på HUR du gör. Ju mer fokus hos dej desto mer fokuserar hästen. Senare kommer du fram till hur DU och din häst vill göra. Egentligen tror jag det stör mer än hjälper när man pratar.
Börja Klicka
1. Klicka in hästen
Du har nu en klicker och du har fickan full med små morotsbitar, äppelbitar, pellets, havre, eller vad du nu har för godis ;) Nu så ska du lära hästen att den får godis när du klickar och HUR man får godis när det klickar.
Träna först själv. Klicka och stoppa handen i fickan, tänk dej hästen bredvid dej eller framför dej. Vart vill du ha hästens huvud när den får sitt godis? När vill du att hästen ska ta godiset? Sträck ut din arm precis som du vill att det ska bli! (det är faktiskt betydelsefullt att du gör det som om det vore en ritual, noggrannt och lika varje gång (det skapar trygghet för hästen och undviker problem som kan dyka upp senare med att hästen bli osäker!)
Idealet är att hästen får sitt godis en bit ifrån dej och att den väntar tills du sträckt ut din arm och öppnat handen under dess mule. Lika bra att lära den på en gång, annars kommer du att få göra det sedan i alla fall :)
Fundera också på om du tror att din häst kommer att försöka trampa ner dej när den inser att den får godis (det bästa de allra flesta hästar vet) och i så fall vart du vill träna till att börja med. I boxen? Utanför boxen med ett rep mellan dej och hästen? Eller ute i hagen? Eller på var sin sida om ett staket? Man kan alltså använda den här metoden på riktigt arga och bitiga hästar genom att helt enkelt ställa sig så att man inte kommer i kläm.
(Träna INTE tillsammans med andra hästar, Det blir stökigt :)
Nu har du tränat dej själv och bestämt hur du vill göra det. Räkna upp 20 godisar och ha dem i egen ficka. du ska börja med dem. När de 20 godisarna är slut tar ni en kort paus och du kan justera saker som inte var bra, hästen kanske blev jätteuppjagad och du vill ställa honom för sig själv med dej utanför, hästen kanske bet dej i handflatan eller så kanske den inte fattade ett dyft, den kanske blev rädd för klickern? Eller så kanske hästen fattade så bra att du vill gå vidare till lektion två på en gång?
De här pauserna är väldigt bra både för dej och för hästen, den behöver också fundera på vad som hände :)
Okej då sätter du igång. Klicka och ge hästen godis i en snabb följd (tänk på HUR du ger godiset så att det blir som du vill), du märker snabbt att hästen är med på att ta det precis där du ger det. Håll ett högt tempo så att hästen blir jätteintresserad av klickandet. Håll på tills de tjugo är slut. Sedan tar du time out och planerar nästa steg.
Vad behöver du justera? Verkade hästen fatta? Var du tydlig med var och hur du ville leverera godiset?
Räkna sedan upp 20 till och kör en omgång till.
2. Stå fint och vänta (inte tigga)
Nu har din häst fattat galoppen och kastar sig glatt in i leken. vilket ofta betyder att den börjar pilla på dina fickor för att kolla om godisautomaten är öppen….SÅ nu ska ni träna gott uppförande.
Stå bredvid hästens huvud (du kan fortfarande stå utanför boxen om du känner dej säkrare då). Ni står som om ni ska gå iväg, båda tittar framåt, eller din häst tittar antagligen på dina händer DU står avslappnat (häng på ett ben) med händerna i kors på magen och tittar i ögonvrån på hästen men har fokus rakt fram på ingenting.
Hästen buffar på dej, pillar och kanske den skrapar med hoven, gnager på fickan… du gör ingenting så länge du inte behöver skydda dej. (Behöver du det så försök bara vifta till med armen när den kommer in för att gnaga) Är hästen så uppjagad att den försöker bita i dig så vänd dej snabbt bort från hästen och försök igen, kanske med en boxdörr emellan er.
Du väntar på att hästen för en mikrosekund skall titta bort, vrida sitt huvud från dej det minsta lilla. och DÅ klickar du. (Le åt hästens oerhört förvånade uttryck) och ge den godis. Ställ dej igen i vilaposition (häng på ett ben, händerna i kors på magen) och vänta på nästa minimala rörelse BORT från dina fickor/händer och klicka/ge godis. Hästen blir MYCKET konfunderad men börjar strax testa vad som händer när den gör olika saker med huvudet. Du kommer att se tydligt hur den med en viljeansträngning vänder huvudet BORT från dina fickor och händer och VARJE gång den gör det så klickar du.
De allra flesta hästar fattar på fem minuter, MEN de får backlashes och plötsligt är de där och gnager på jackan eller fickan i alla fall, bara vänta och fortsätt träna. De slutar prova med att gnaga strax, de måste bara få testa lite.
Nu har du lärt hästen ett sätt att ta paus tillsammans med dej!
Nu kan du förfina övningen, dels i fråga om TID och dels i fråga om HUR hästen skall stå/se ut/ vara! Använd fri shaping dvs vänta tills hästen börjar göra det du eftersträvar och klicka.
Grunden för att förlänga tiden hästen ska stå fint innan klick är om du tror att hästen kommer att tappa orken efter fyra sekunder så klickar du på tre! Detta är en VIKTIG regel! OM du klickar när hästen SLUTAR stå fint så blir hästen förvirrad, det som HÄNDER NÄR DU KLICKAR är vad hästen lär sig;-) (det är inte farligt att missa, det gör man.men då måste man oftast laga beteendet igen;-)
Hur hästen skall stå? VAR med skuldran bredvid dej? En bit i från? lite mer bakom? Vill du att den skall ha öronen framåt? Skall den ha huvudet lågt eller stolt buret?
Du förlänger sakta tiden hästen måste stå fint innan du klickar och till slut kommer din häst att stå som klistrad bredvid dej i fem minuter utan att röra en fena i väntan på klicket. Tecknet till hästen är din kroppshållning! Korsade armar, avslappnad ställning inställd på stå still.
På engelska heter övningen, The grown ups are talking please stand and wait politely;-)
3. TargetStå bredvid hästens huvud (du kan fortfarande stå utanför boxen om du känner dej säkrare då). Ni står som om ni ska gå iväg, båda tittar framåt, eller din häst tittar antagligen på dina händer DU står avslappnat (häng på ett ben) med händerna i kors på magen och tittar i ögonvrån på hästen men har fokus rakt fram på ingenting.
Hästen buffar på dej, pillar och kanske den skrapar med hoven, gnager på fickan… du gör ingenting så länge du inte behöver skydda dej. (Behöver du det så försök bara vifta till med armen när den kommer in för att gnaga) Är hästen så uppjagad att den försöker bita i dig så vänd dej snabbt bort från hästen och försök igen, kanske med en boxdörr emellan er.
Du väntar på att hästen för en mikrosekund skall titta bort, vrida sitt huvud från dej det minsta lilla. och DÅ klickar du. (Le åt hästens oerhört förvånade uttryck) och ge den godis. Ställ dej igen i vilaposition (häng på ett ben, händerna i kors på magen) och vänta på nästa minimala rörelse BORT från dina fickor/händer och klicka/ge godis. Hästen blir MYCKET konfunderad men börjar strax testa vad som händer när den gör olika saker med huvudet. Du kommer att se tydligt hur den med en viljeansträngning vänder huvudet BORT från dina fickor och händer och VARJE gång den gör det så klickar du.
De allra flesta hästar fattar på fem minuter, MEN de får backlashes och plötsligt är de där och gnager på jackan eller fickan i alla fall, bara vänta och fortsätt träna. De slutar prova med att gnaga strax, de måste bara få testa lite.
Nu har du lärt hästen ett sätt att ta paus tillsammans med dej!
Nu kan du förfina övningen, dels i fråga om TID och dels i fråga om HUR hästen skall stå/se ut/ vara! Använd fri shaping dvs vänta tills hästen börjar göra det du eftersträvar och klicka.
Grunden för att förlänga tiden hästen ska stå fint innan klick är om du tror att hästen kommer att tappa orken efter fyra sekunder så klickar du på tre! Detta är en VIKTIG regel! OM du klickar när hästen SLUTAR stå fint så blir hästen förvirrad, det som HÄNDER NÄR DU KLICKAR är vad hästen lär sig;-) (det är inte farligt att missa, det gör man.men då måste man oftast laga beteendet igen;-)
Hur hästen skall stå? VAR med skuldran bredvid dej? En bit i från? lite mer bakom? Vill du att den skall ha öronen framåt? Skall den ha huvudet lågt eller stolt buret?
Du förlänger sakta tiden hästen måste stå fint innan du klickar och till slut kommer din häst att stå som klistrad bredvid dej i fem minuter utan att röra en fena i väntan på klicket. Tecknet till hästen är din kroppshållning! Korsade armar, avslappnad ställning inställd på stå still.
På engelska heter övningen, The grown ups are talking please stand and wait politely;-)
Principer: Hästen skall nudda ett föremål som du håller fram. När hästen gör det klickar du, TAR BORT föremålet och ger godis. När hästen ätit upp tar du FRAM föremålet och håller det åt hästen osv. Observera att du ska ta BORT respektive fram saken mellan klicken för att tydliggöra för hästen vad som väntas. (Annars fattar den ju inte att just DEN saken ska den ta på.
Hästen fattar nu att klick är lika med godis. Du plockar som vanligt fram 20 godisar, ställer hästen och dej där du vill ha er och har plockat fram en SAK som du kan använda som target. EN plastflaska, en tuggleksak för hundar, en tennisboll på ett gammalt hoppspö, en fasttejpad petflaska på ett spö eller vad som helst annat. Att ha targeten fastsatt på ett spö är bäst om hästen är väldigt ivrig och du känner dej lite osäker på hur nära du vill vara.
Håll fram grejen tio cm framför hästens nos och vänta. Till slut kommer hästen att komma åt föremålet av en slump kanske men: hästen nuddar föremålet – klick! ta undan saken, ge godis! Fortsätt några gånger och när hästen själv ser till att nudda din pryl varje gång eller nästan varje kan du börja flytta föremålet MEN INTE LÅNGT, 10 cm är lagom, uppåt, nedåt, åt sidan.
Ofta händer det att hästen tappar fokus, plötsligt inte verkar fatta. Den kanske går sin väg eller gör något helt annat.
Den är förvirrad, ge den time out, någon minut. Bara vänta lugnt och prova igen, kanske TAR den inte på saken du håller fram, håll fram den SÅ att hästen kommer att nudda den till slut och klicka och ge godis. Kanske flyttade du saken för långt eller gick för fort fram?
BYT inte sak och gå inte fortare fram än att hästen lyckas 90 % av gångerna!
Kom ihåg de 20 bitarna som ger dej och hästen tanketid!
När hästen visar dej att den fattat går du vidare, flyttar saken längre , kanske ställer den på marken. När hästen klarar det kan du börja flytta på föremålet och se om hästen följer det, eller så kan du se om hästen kanske tänker BITA i föremålet och du har grunden till apportering. Nu kan du byta föremål och du kan också lägga till ett ord som du vill använda när hästen ska targeta exempel ''touch'' eller ''nudda''