onsdag 29 juni 2011

Shopping!

Nu har jag just kommit hem efter en eftermiddag av shopping! Och har fått tag på det mesta som jag skulle ha. :D

Har köpt:
  • Två hinkar
  • stängsel handtag
  • tråd
  • hovkrats med borste
  • rasp
  • ridhandskar
  • massageborste
  • flugspray
  • mineralstenar
  • sadeltvål
  • ridstrumpor
  • flughuvor


Nu så ska jag åka bort till stallet och slänga in sakerna och skruva upp en tråd till!

tisdag 28 juni 2011


(Hittade en bild på Cess från hennes travarkarriär )

Idag så åkte jag bort till stallet efter jobbet. Hängde upp träns och repgrimmor och städade i utrustnings hörnan :) Sen satte jag upp mera undertråd men hann inte klart då det var så fruktansvärt varmt. Och blev sent. Ska se om jag hinner få klart hagen på torsdag eller fredag.

Och i morgon så ska jag storhandla åt hästarna & stallet. Visar allt jag köpt i morgon! Nu är det dags att lägga sig. Men ska skriva mer under veckan. Ska även ta upp fler delar från hovvårds kursen! Så vi hörs!

måndag 27 juni 2011

Slutspurten!

Hej på er!

Nu är jag hemma igen efter en helg i Strömstad men min käre sambo och hans två systrar och deras pojkvänner. Det har varit en underbart fin helg med god mat, strålande sol och glatt humör! Vi har fiskat krabbor, solat och så klart festat lite smått, Men det var en lugn helg.











Men nu är jag hemma igen och är redo för slutspurten i stallet!

Det som behövs är:

  • Fortsätta sista biten med nedersta tråden
  • Köpa en trådrulle till för en tredje rad med tråd.
  • köpa handtag till hagen
  • köpa strö
  • mineralstenar
  • flugmedel
  • flughuvor
Vissa saker kan jag skaffa efter hästarna har kommit, men satsar iaf att ha allt klart denna vecka så dom kan komma till helgen eller nästa vecka!

Så det är bara att hålla tummarna att allt flyter på nu :)

onsdag 22 juni 2011

Stallet del 2








Nu så börjar äntligen hagen att bli klar :) Bara några meter tråd kvar att sätta upp. Men fick i alla isolatorer idag och 500 meter tråd. Måste även köpaflera handtag till alla öppningar jag kommer ha i hagen.

Fick vada lite i bäcken för att fästa hagen på andra sidan :) Men det gick smärtfritt till och blev super fint! Hoppas bara hästarna kommer att våga gå ner dit och dricka. Dom är nog inte vana vid det.

Men nu åker jag till västkusten med min sambo och blir borta i helgen, så inga fler inlägg förens nästa vecka. Och då är det förhoppningsvis slutspurten innan hästarna kommer! så ni får ha en super härlig midsommar helg, så hörs vi till veckan igen!

tisdag 21 juni 2011

Du vackra...

"Allt hos henne är anspråkslöst & utan smickrande yttre tecken.

Hon agerar minst, men framträder mer & mer för mig.
När jag betraktar henne om dagarna ser jag att hon är lika vacker som hingsten, men hennes skönhet är av ett annat slag.

Det är hon som besitter den verkliga styrkan, hon är själen & anden i gemenskapen.
Hennes är alla initiativ & beslut, oförtröttlig, konstant, utan påtryckningar & krav, utan hot & brutalitet styr hon hjordens rörelse"

-Klaus Ferdinand Hempfling

Eftermiddags aktiviteter.

Idag efter jobbet så åkte jag bort till stallet för att skruva i isolatorer i stolparna till hagen. Fick i bra många och har kommit lite mer än halvägs runt hagen :)

Har även börjat trä i den övre tråden för att se hur långt den räcker så jag vet hur mycket mer jag kommer att behöva köpa. Har bara två trådar än. Men får se om jag skruvar i en tredje sen. beror på hur mycket allt räcker till.



Ett litet tips till er som också har trä stolpar och ska skruva i isolatorer! Många har säkert kommit underfund med det själva men tipsar om det ändå. Om du börjar att skruva i isolatorn med händerna och sedan trär igenom en spik eller pinne genom öglan och ''vevar'' med den så kommer det gå mycket lättare och är skonsamt mot händerna.

Hade lätt kunnat skruva i hela hagen idag och då är det runt hundra stolpar med två i varje. Men tiden räckte inte till. Men hoppas att få det färdigt i morgon. Fasar bara när jag ska över ån för att fästa i träden på andra sidan. Får nog räkna med att bli rejält blöt.

Gräset i hagen börjar bli enormt långt och är alldeles för högt för att hästarna ska kunna gå där nu. Så måste få dit någon som kan slå hagen och göra hö av det först. Om bara vädret kunde tillåta det...










Har satsat på att få hem hästarna nästa vecka eller nästa helg :) men mycket som ska köpas först, förmodligen mer tråd, strö till stallet, hinkar och lite annat smått och gott. Men jag ska verkligen ha nästa vecka som mål! För jag längtar ihjäl mig!





''Hovbensrotation''

Dåså! Då drar jag igång med lite urdrag från helgens hov kurs med Ove Lind & Kent Wiberg. Tänkte börja med begreppet ''Hovbensrotation'' som jag tycker att ALLA ska läsa. Detta kan rädda livet på din häst en dag.

Ett så enkelt åtgärdat problem som ”Hovbensrotation” kostar fortfarande mängder med hästar livet varje år bara på grund av traditionens fasta grepp om hästnäringen.

Diagnosen ”hovbensrotation” ställs utifrån en röntgenbild av hästens hov tagen från sidan. Om hovbenets framkant och hovväggens yttre kant inte är parallella får hästen en diagnos som kallas ”hovbensrotation” trots att detta inte säger någonting om hovbenets vinkel.











































(Hov med diagnosen ''hovbensrotation'')


Det är väldigt lätt att bli lurad att tro att det är hovbenets utseende och vinkel i förhållande till marken vi ser men så är absolut inte fallet. Röntgenbilden säger oss tyvärr ytterst lite och faktiskt ingenting alls när det gäller hovbenets vinkel. Den enda intressanta vinkeln, den mot marken, syns inte på röntgenbilden. Det vi ser på bilden är istället bara hovbenets tjocklek vilket är helt ointressant.


Anledningen till missförståndet ser du tydligt när vi skjuter isär hovbenshalvorna i denna bildserie.














Hovbenets ytterkant är markparallell och hovbenets tjocklek är det vi ser på röntgenbilden.


Den traditionella förklaringen till att hovväggen och hovbenet inte längre är parallella är att hovbenets infästning i hovväggen skulle ha försämrats så att draget i djupa böjsenans (som löper enligt den blå linjen på bild nr 2) skulle ha tippat (roterat) ner hovbensspetsen. Om vi skulle montera in ett riktigt hovben på bilden av hovbensrotation ser bilden plötsligt helt annorlunda ut.



Traditionellt menar man således att ”i går” innan hästen fick ”hovbensrotation” skulle hovbenet ha varit parallell med hovväggen men att så inte var fallet ser vi tydligt på nästa bild.










Ingen kan ju tro att hovbenet hade denna vinkel innan det ”roterade” till markparallellt läge. Tänk själv hur det skulle ha sett ut om ”hovbensrotationen” hade varit större. Då hade hovbenets bakre del stuckit ut genom sulan dagen innan det ”roterade” till markparallellt läge.




Att diagnosen ”hovbensrotation” inte har någonting med hovbenets vinkel att göra demonstreras tydligt av följande bilder.










Ingen av ovanstående hovar har diagnosen ”hovbensrotation” men det har däremot nedanstående hov.


Trycket mot marken har helt enkelt brutit loss den allt för långa tåväggen från hovbenet så att den nu pekar mer framåt. Hovväggens vinkel påverkas naturligtvis inte av detta.

Diagnosen ”hovbensrotation” rehabiliteras hur enkelt som helst genom att korta hovens tålängd på ett för hästen acceptabelt sätt så att hoven återfår sin naturliga form. När detta sker kommer tåvinkeln att återta sin naturliga vinkel uppifrån. Det vill säga den nya hov som växer ut vid kronranden kommer att ha och behålla samma vinkel som hovbenet har.



Den branta över delen av hovväggen kommer successivt att bli längre och längre ända tills den når marken och hoven inte längre lider av ”hovbensrotation”. Detta kan se lite konstigt ut under tiden men det finns inget annat sätt för hoven att återgå till naturlig och diagnosfri hovform.


Ibland väljer hoven att göra hela återställningen av vinkeln vid ett tillfälle och ibland delas återställningen upp på två eller till och med tre delåterställningar. Enda anledningen att få problem med en återställning av ”hovbensrotation” är om det blir bakterietillväxt i den förstörda vävnaden under hovväggen som gör att även den nya hovväggen allt för lätt bryts loss. Att raspa bort hovväggen för att bli av med bakteriehärden är inte en särskilt bra lösning eftersom hoven då lämnas helt oskyddad. En bättre lösning är dagliga fotbad i en svag äppelcidervinäger och vatten blandning som gör miljön otjänlig för bakterierna.


Kunskapen om hur ”hovbensrotation” enklast rehabiliteras är på intet sätt någon hemlighet utan tillämpas redan av hundratals hovvårdare världen över men tyvärr är det svårt att få traditionalisterna att lyssna så prestige och tradition tvingar fortfarande mängder med hästar till slakt helt i onödan.


Ove Lind

Institutet för sund hästhållning

www.sundhast.se

måndag 20 juni 2011

Hovvårds kurs.

Helgen har varit helt fantastisk! Den har varit så skrämmande och chockerande. Men också så enormt lärorik, den mest lärorika helgen i mitt liv hittills kan jag lugnt säga. Och den har gett mig ett helt nytt perspektiv på hur vi egentligen sköter om våra hästar. Och hur allt verkligen fungerar.
Man blir chockerad över att inte denna kunskap finns hos varje veterinär, hovlslagare och hästägare idag. Det är ju så sjukt enkelt och LOGISKT när man får se det!

Jag tänker inte skriva om hela kursen i detta
inlägg. Utan jag tänker ta upp de olika delarna i separata inlägg under veckan. För jag tycker att detta är VIKTIGT att ALLA som håller på med hästar får veta. Sen om man tror det eller ej, det är varje individs ensak. Folk behöver inte börja med allt det jag kommer att berätta om det säger jag inte. Jag tänker inte döma någon eller tvinga någon. Vill du inte veta så läs inte. Men jag tycker att det är viktigt att veta då det kan rädda LIVET på era hästar en dag. Och mer information skadar väl inte? Denna information kan bara hjälpa.

Men idag så tänker jag inte ta upp speciellt mycket ur själva kursen utan bara visa lite bilder och hur det gick till. Vill bara varna känsliga läsare att vissa bilder kan vara känsliga då vi fick verka i döda hästhovar. Jag själv trodde att det skulle vara väldigt jobbigt och visst var det det lite i början. Men sen var det bara intressant och hästen finns ju inte kvar. Utan bara ''skalet'' Men är du känslig så titta ej på bilderna. Men dom jag valt ut är dom minst känsliga bilderna.


onsdag 8 juni 2011

Stallet Del1

Idag så har jag varit och städat bort det sista i stallet där hästarna ska stå :D Så nu är det bara lite fin justeringar och finputsningar kvar. Och så ska alla staket stolpar upp förstås. Ängen dom ska gå på är enorm och det finns möjlighet att dra ner hagen till en å där dom kan dricka. Så man slipper bära vatten! Iaf på sommaren.















Det blir lösdrift. Ladan dom ska stå i är ett gammalt ko stall med två spiltor men med ett stort utrymme runt om där hästarna ska få stå. Så har jag alla saker och allt ''skräp'' I spiltorna som jag spärrar iför.




tisdag 7 juni 2011

Hej & Välkommen!

Hej och välkommen till min nya blogg Naturhästen! Denna blogg kommer främst av allt att vara en liten egen dagbok för mig så jag kan följa min egen utveckling som en NH & NTT intresserad hästmänniska. Och även min utveckling tillsammans med mina evetuellt blivande hästar!

Jag har nämligen fått chansen att köpa min drömhäst! Och min drömhäst tar form som ett 10 årigt varmblodsto vid namn Princess Bike. Hon är inte mycket hanterad på några år, omusklad och ur form. Men jag kunde inte vara mer lycklig! Ska låna henne och shettis valacken Carlos som hon går med för ett eventuellt senare köp om allt fungerar.

Och vem vet kanske går allt i stöpet och vi passar inte alls ihop. Men jag tänker försöka så gott jag förmår. Friskt vågat hälften vunnet! Och jag hoppas och tror att vi kommer att passa ihop.

Och om denna blogg mot förmodan skulle bli något värt att läsa för andra så hoppas jag att ni kommer gilla min resa mot en naturligare hästhantering och mot att vinna vänskapen & kärleken från dessa underbara djur!

//Ronja