lördag 17 december 2011

Ridtur!



Nu är jag precis hemkommen från en liten tur med Lucky! Blev väl inget jätte runda utan en precis lagom tur med mest skritt men även lite ''travträning'' Och han har blivit riktigt duktig nu på att trava i arbetstrav och inte slänga sig iväg eller öka takten till ''travar trav''. Dock så blir han mer och mer ivrig ju mer vi springer och han glömmer bort att trava långsamt hehe. Men jag tycker bara om att han är så nöjd.

För i början när han kom till mig så ville han absolut inte springa. Han var nästan segare än en gammal ridskole häst hehe. Men nu är han mycket mer energisk och arbetsvillig! Och det är härligt att känna och se honom så glad. Han ville inte ens gå hem idag utan försökte dra in mig på en annan väg vi redan gått en gång under turen. Sötnosen.

Det blev iaf en riktigt mysig tur trots det fula vädret. Jag har faktiskt inte ridit på två veckor. Så det kändes jätte bra. Och i morgon kommer kanske Frida och kör en ridlektion med oss! Så det ser jag fram emot och hoppas på fint väder!








lördag 10 december 2011

Ny blogg!


Yes! jag har börjat blogga tillsammans med en annan tjej som också har ett varmblod. Och vi kommer blogga om våra olikheter inom hästvärlden och det kanske kommer hoppa in en tjej till!

Jag tror den här bloggen kommer bli väldigt intressant just för våra olikheter men jag kommer fortfarande att ha kvar den här. Men just nu så behöver jag en liten knuff för att hålla igång bloggandet :) Och detta har gjort att jag fått upp glöden igen!

Så ni är välkommna nu till

http://himlatravaren.blogspot.com/

Hoppas ni gillar den!

söndag 4 december 2011


Idag så kom Hanna och hälsade på och hon hade med sig kameran & hennes Chezz, en bomlös akademiska sadel! :) Som jag fick prova. Så det blev en ridtur/ photosession idag i det fina vädret. Bilderna från det finns i inlägget under detta i en rejäl bildbomb!

Men iaf så älskade jag sadeln och jag skulle väldigt gärna vilja ha en själv :) Dock så är jag tveksam till passformen då den trots kilinlägg klämde på Luckys manke. Så det beror på om man kan byta ut panelerna på sadeln eller flytta dem så att dom passar bättre och sadeln kommer högre upp.
Men det var iaf jätte kul att äntligen få prova en akademisk sadel vilket jag velat göra länge och den va super bekväm :)

Jag blev också väldigt glad i dag då Lucky verkligen bjöd på sig själv! Han va pigg och framåt och bjöd på några travrundor fram och tillbaka på en stenig grusväg utan sina boots! Och att han blev ännu piggare och ivrigare av det. Det va inte länge sen han segade sig och vägrade springa. Nu ville han det så gärna att han kunde knappt stå still efteråt och han skrapade med hovarna i marken vilket han aldrig gjort förut!

Och när vi släppte han och Roi i ''lekhagen'' så dom skulle få springa av sig rejält så bjöd han på ett par bocksprång vilket jag aldrig sett honom göra. Blev så himla glad att se honom så glad och fågelfri :')

Jag tror att hans riktiga personlighet börjar lysa igenom hans ''pokerface'' som han förmodligen haft under sitt travar liv då han fått resa runt mycket och aldrig haft en person som brytt sig om honom som den han är istället för hans trav kvalitet. Så jag är riktigt lycklig idag och jag hoppas att Lucky är det också!

Sadelprovning


































fredag 2 december 2011

Att dela

Här är en osäker Lucky :) När han tycker något är läskigt eller obehagligt och lägger ansvaret på mig så smyger han in bakom ryggen på mig. Exempel över vägtrummor, broar, vattendrag eller vattenpölar :) Eller när vi går förbi nya ställen.

Och här är är en Självsäker Lucky som antingen känner att vi båda har koll på läget och går helt jämsides bredvid mig. Oftast när jag går och pratar med honom hehe. Eller när han känner att han måste leda mig förbi något eller att han har stenkoll, då går han några steg framför mig UTAN att för den delen ligga och dra i grimskaftet utan han leder utan att ''dominera mig''

Ser ni en ohanterbar eller dominant häst här bara för att han får gå först ibland? Nepp :) Vi delar på ledarskapet och han älskar det.

Dominans


Ska man vara ''dominant'' och vara ledare över hästen hela tiden?

Jag tycker inte det. Den traditionella hästhanteringen samt NH går ju ut på att du ska visa vem som bestämmer. Vem som är ledare. Men jag har en lite annorlunda synpunkt på detta.

Jag och Lucky till exempel, vi DELAR på ledarskapet i olika situationer. Är han självsäker och orädd så får han leda. Utan att han för den delen drar i mig, helt ignorerar mig eller blir ''dominant''. Vill jag ta över ledarskapet så får jag göra det utan att han protesterar. Och känner han sig osäker så får jag ta över ansvaret. Men han vet hela tiden att vi är partners och inte slav och slavdrivare, utan att jag har koll på läget om det behövs och tycker han att han behöver ta hand om mig en stund och visa vägen så FÅR han det. Och han blir aldrig dum eller ''dominant'' utan detta stärker bara hans självförtroende :)

Nya studier visar faktiskt att det inte finns ett ledar sto eller hingst i en flock. Och det behöver heller inte vara dom äldredjuren som är ledare. Utan olika hästar leder i olika situationer. En häst är duktig på att hitta mat, då följer dom andra hästarna den hästen när det är tid för det. En annan är bra på att hitta vatten osv. Sen finns det förstås dom hästar som finner sig i att bli runt bossade och finner sig i att hellre följa än leda och som inte protesterar.

Men så finns det dom hästar som blir bråkiga och ''dumma'' Och vi kan inte förstå varför dom beter sig på det viset när dom varit så snälla innan. Kan det då inte vara så att dessa hästar tröttnat på att bara bli tvingade att göra saker som VI vill hela tiden och att vi aldrig lyssnar på vad DOM vill ibland?

När jag mark tränar Lucky så har jag honom aldrig i rep. Utan lös i boxen, i hagen eller i en padock ( om det går) annars har jag alltid slackande rep. Så att han hela tiden har VALET att vara med mig eller gå därifrån. Och vill han gå ifrån mig så tvingar inte jag kvar honom genom att rycka i repet ett hämta honom utan då får han gå. Och antingen så kommer han tillbaka av sig själv efter någon minut, då behövde han bara tänka lite. Eller så gör han inte det och då avslutar jag för dagen och provar igen dagen efter.

Jag säger självklart inte heller att man ska vara för snäll. Vissa hästar kan ju utnyttja det för att slippa undan arbete. Och då ska du självklart visa att du inte tolererar sånt beteende. Ibland måste man bli bestämd, men inte hela tiden.

Men vill hästen exempelvis inte göra den där öppnan på ridbanan. Ja istället för att sitta och tjata och tvinga in hästen i den genom bråk. Prova att göra något som hästen tycker är kul en stund, ta en snabb runda i skogen kanske? Eller be den att bara göra en liten del av öppnan, exempel böja halsen lite och avsluta sen och prova igen nästa dag? Den ska ju inte få ''vinna'' genom bråk. Men har den inte lust så varför ska vi sitta och tvinga den att göra det bara för att vi vill?

Du har ju inte lust att göra allt varje dag heller? Så varför ska hästen vilja det? Dom är smartare än vi tror, och har mer känslor än vad vi ibland tror.

Detta är en liten del av min syn på det här med dominans och ledarskap och detta fungerar för mig och Lucky. Men vad har ni för åsikter och tankar kring detta? :) Vad funkar för er?

fredag 25 november 2011


Var hurtig ikväll och byggde ihop en bättre ''Target'' :) Satte en tennisboll i ena änden på min NH-Stick funkade super! Och jag testade den lite ikväll och Lucky va med på noterna och va faktiskt lite extra duktig tyckte jag :)

För att förklara vad en ''Target' är så använder jag den i min klicker träning. Hästen ska alltså lägga nosen mot bollen = Klick = Belöning :)

Varför är detta bra då? Jo en target kan lösa många problem! Och dessutom göra att hästarna tycker att det är roligt samtidigt.

Dom får alltså belöning så fort dom nuddar vid bollen eller vad man nu väljer att ha som target, med mulen, när dom förstår den grejjen så kan man börja flytta på den längre ifrån hästen, upp, ner, mot marken, åt höger, åt vänster osv. Sen kan man börja lära hästen att följa efter den.

Man kan exempel ha hästen lös, och låta den jaga sin target över ett hinder? In i en transport? Dom kommer att göra det! :)

En tjej botade sin hästs skräck för duschspiltan med en target :) Hästen vägrade gå in där. Men matte stod längst in med targeten precis utom räckhåll för hästen och tillslut klev den in och nu går den in och ut där utan minsta protester :) Och då hade hon hästen LÖS i stallgången, hon stod inte och drog i den utan den valde själv när den skulle våga gå in. Även om det tog en stund och hästen gick iväg ett par gånger. Så kom den hela tiden tillbaka för att försöka :) Och har man bara lite tålamod så kan man lösa det mesta!

Man kan också använda den för att stretcha hästen :) Kan den nå bollen mellan frambenen? Hur långt åt sidorna? Högt, lågt, fantasin sätter gränser ;)

Jag tycker iaf att detta är skit roligt! Och Lucky med :) Ska se om någon kan filma oss någongång.