måndag 24 oktober 2011






Woops! Här har man ju helt glömt att man har en blogg för tusan! Hehe jaja. Det har varit lite mycket att tänka på ett tag nu så får och kan väl skylla lite på det.

Jaja här kommer en liten update sen senast:

Sist jag bloggade så hade jag alltså ramlat av Lucky och slagit i huvudet. Klarade mig dock ur händelsen utan ens ett blåmärke eller skrapsår. Så jag mår alltså bra :) Och jag va upp och red på Lucky några dagar senare och det funkade jätte bra, tåget kom och åkte förbi oss men varken jag eller han fick panik eller blev rädda så det va ju bra :P

Jag har börjat rida honom nu med min tömkörningsgjord som jag fäst stigbyglar i som en barbacka gjord ungefär och detta har funkat jätte bra! Gjorden är av tyg och gel material och inte av läder så den är väldigt mjuk och har mitt reflex schabrak och en pad till gjorden under så det är väldigt mjukt och fint åt Luckys Rygg.

Har ridit ut några gånger med min jobbarkompis och hennes medryttar häst Marre som är en liten varmblodsgubbe på 20 år men som det är mer krut i en än två åring haha ^^ Och det har funkat jätte bra! Han gör så att det blir lite mera driv i Lucky så vi har travat för första gången under en ridtur nu utan att jag flög av som en vante då haha. Och det va underbart! Får väl se när jag vågar mig på att be honom om en snabbare gångart :P

Lucky och också blivit mycket mindre öm i fötterna! Nu snubblar och staplar han inte längre och han klarar av att gå där det är lite mera grusigt. Men dock så går han väldigt stelt då han hela tiden spänner sig och förväntar sig att det ska göra ont. Så nu har jag äntligen beställt hem ett par boots åt hans framhovar! Och ska beställa hem till bakhovana också sen när det blir råd till de. Kommer nog bli skönt åt hans fossingar :)

Lucky har fått mugg på karlederna bak, vilket inte är helt förvånande i dessa tider. Men jag har påbörjat behandling och på ena bak så har jag fått bort det redan, men andra benet måste jag nog ta och tvätta ordentligt någon dag.

Och det jag letar efter nu är en bomlös sadel. Och funderar på denna Freemax sadeln. Har frågat runt många människor om dessa och andra bomlösa sadlar och alla säger olika! Man blir hel galen på det :P Så jag har bestämt mig för att helt enkelt bara köpa hem en och prova :) Tror det är det enda att göra. Alla hästar har ju olika ryggar och alla folk tycker ju olika. Så det får bli att prova sig fram.

Ska försöka uppdatera lite oftare nu igen!

fredag 14 oktober 2011



Lession of the day!


ANVÄND ALLTID HJÄLM!

En kväll som började så här vackert, lugnt och mysigt, slutade med en natt på akuten för mig. Jag var så jävla korkad och fick en fix ide att jag skulle sätta mig på Lucky så att Matilda kunde få en fin bild på oss. Meningen va inte att jag skulle rida över huvudtaget, Lucky har ju aldrig blivit riden så här förut. Men när han började gå runt med mig och det faktiskt funkade ganska bra så blev jag så medryckt i stunden att jag glömde att jag inte hade hjälm!

Allt gick super fint och han tillochmed travade med mig för första gången! Ända tills tåget kom och svichade förbi bara någon meter från hästarna, och dom stack. Mest för att dom va uppspelta och busiga, och när Roi stack så var det ju självklart att Lucky hängde med.

Han tvärnitade och jag fortsatte. Landade halvt på marken och halvt på elstängslet och fick några rejäla stötar, vilka jag inte minns alls. För mitt minne va borta i cirka 10-15 minuter. Och jag var nog avsvimmad i några sekunder. Sedan började allt komma tillbaka i bitar och efter cirka 30-40 minuter så mindes jag hela dagen.

Men först så visste jag inte vart jag var eller när och varför vi gick dit. Matilda visade mig korten på kameran och jag kunde inte minnas att jag gjort det! Det var världens äckligaste känsla, som en dröm ungefär. Och jag kunde verkligen inte förstå när jag såg bilderna att jag kunde vara så jävla dum.

Lucky är världens lugnaste och snällaste, och det är nog många av era hästar där ute också! Men glöm aldrig att dom innerst inne är flyktdjur och att det kan hända på en sekund. Jag minns inte ens när tåget kom, utan i ena stunden satt jag där och hade det mysigt och sen swooosh!

Jag hade en JÄVLA tur och klarade mig ur händelsen med en rejält mörbultad kropp, lindrig hjärnskakning och öm nacke. Men jag kunde ha dött eller skadat mig bra mycket allvarligare.

Men jag skyller inte på Lucky, utan på infallet av ren idioti från min sida. Han är en häst och kommer alltid vara de, hur skulle han kunna veta att jag inte skulle sitta kvar om han tvärnitade?

Och jag hann iaf upp en stund på hans rygg igen innan jag fick åka till akuten. MED hjälm denna gång! För jag ville inte att varken han eller jag skulle bli rädda eller oroliga efter händelsen. Och jag känner faktiskt ingen rädsla alls. Utan längtar istället efter honom och hoppas jag blir såpass okej snart att vi kan dra ut på nya äventyr igen :)

Men kommer från och med nu att verkligen tänka på säkerheten först, och alltid ha hjälm! Även om vi bara ska fotograferas, för det kan gå så fruktansvärt snabbt. Det är jävligt lätt att vara naiv ända tills det faktiskt händer.


Jag tycker inte att man ska gå runt och vara rädd för livet. Man måste våga leva för att kunna leva! Men ibland kanske man ska tänka efter lite innan man gör något så kanske man kan leva och njuta lite längre. Att ta av hjälmen för ett fint kort kanske inte är värt det efter man dött eller blivit förlamad och aldrig kan rida sin häst igen.

onsdag 12 oktober 2011

Idag så har jag Matilda, Roi & Lucky busat som tusan! Vi släppte dem i den blivande lösdrifts hagen för fölisarna, som blev en perfekt padock! Vi satte också upp ett hinder för att testa att hoppa lite med hästarna, då med grimma och grimskaft och vi sprang bredvid.

Men först så släppte vi killarna lösa för att dom skulle få springa av sig lite och busa och så att vi kunde ta lite fina kort! Och sen hoppade vi med dem :) Först med grimskaft och sen utan! Och båda killarna va skit duktiga! :'D

Se bilder i inläggen nedan!

Hopp!










Running wild & Free!















lördag 8 oktober 2011




Dessa två träns har jag velat ha super länge :) Med båda ligger några tusenlappar för högt för mig. Så jag tänker ta saken i egna händer bokstavligen och försöka mig på att sy dem själv! Dom kommer förmodligen inte alls bli lika eller lika snygga. Och kommer ta en jävla tid att göra. Men kan vara kul att börja pyssla med något igen :)

Desutom så har jag börjat få en ide till ett eget företag, och det involverar sadelmakeri men med en egen tvist. Så detta kan vara en bra början och test för att se om det skulle kunna var något för mig :)

Säljes!


Nu tänkte jag sälja min barbackapad :) och tänkte lägga ut den här för att se om intresset finns!

Pris: 800;- eller bud men minst 800. kostade 1300 ny och jag har aldrig använt den.


En barbackapad är något som borde finnas i var mans stall. Den gör barbackaritterna helt underbara eftersom den gör att du sitter stadigt på hästen utan att glida, du blir inte smutsig i rumpan och slipper känna hästens ryggrad i de fall då man inte har en rund hästrygg. Du har dessutom ett handtag att hålla tag i om det skulle behövas. Med hjälp av en barbackapad kan du på ett tryggt sätt utveckla din sits och balans i alla gångarter. Barbackapaden kan även med fördel användas för att vänja unghästar vid att ha något på ryggen samt sadelgjord.

Det finns inte några fästen för stigbyglar/stigläder på barbackapaden. Detta för att undvika skador och smärta för hästen! Fäster man stigbyglar/stigläder i en barbackapad och reser sig upp i stigbyglarna så hamnar hela ryttarens tyngd rakt på en liten, liten del av hästens ryggrad eller manke. Ska stigbyglar användas så behövs det något som fördelar tyngden bättre och ser till att trycket inte hamnar på hästens ryggrad.

Den är gjord i mjuk mocka i superfin kvalite, vadderad och med fleece undersida.

Användes med westerngjord, en repgjord i bomull ingår i priset.

Är du intresserad så kommentera bilden eller maila: Ronyajonzson@hotmail.com




Igår var jag och en vän till Färjestadshoppen vid färjestad travbana och kollade på hästsaker. och jag hittade och provsatt denna underbara tingest! En fårskinnssadel. Det är som en vojlock med fårskinn på helt underbar att sitta i och go och varm till vintern! Dock så kostade den 3500 Så det är bara att börja spara :D

Och denna barbackapad ska jag köpa snart :) Och ska försöka sälja min andra. För denna är mycket mer anpassad efter hästens rygg. Och är dessutom lite smidigare att man kan ha en vanlig sadelgjord istället för westerngjorde. Som är lite för krånglig för min smak.


Detta köpte jag iaf igår :) Ett reflex shabrak. Tänkte ha det när jag rider barbacka för det fanns bara ponny storlek. Så kommer fästa den med min täckesgjord. Sen köpte jag reflex vantar som är lite varmare inför vintern, och reflexer får man inte för mycket av :) Och en ny super snygg stallväst!

Som också är lite varmare under hösten / vintern :) Och inte blir för varmt som det kan bli med jacka.

torsdag 6 oktober 2011





Red i repgrimma idag för första gången :) Han lyssnade jätte bra i det! Det va väl inge speciellt annorlunda med den än med träns :') Min duktiga kille!

Blev dock varken en lång eller lyckad tur på grund av massor med trafik och för grusiga vägar. Så det slutade med att jag fick hoppa av och vi promenerade i stället. Han är fortfarande lite för öm i fötterna. Så ska beställa hem ett par boots åt hans framhovar. Så att vi iaf kan rida på grusvägarna vilket är det enda som finns här :)

Han gick iaf hemifrån utan att Roi va med :) Det va jag lite rädd för att han inte skulle göra. Trodde först att det inte skulle gå för han stannade och ville inte gå. Men det visade sig vara så att han bara ville gå åt andra hållet :) Man måste kunna lyssna på sin hästs önskemål ibland ;)

måndag 3 oktober 2011

My boy Lollipop!

Promenad!






Varken jag eller Matilda var sugna på att göra nått annat än att bara ta en mysig långpromenad med hästarna! Och det verkade uppskattas av grabbarna som var på väldigt fint humör! Men hoppas på en ännu längre tur nästa gång :)

I morgon så måste jag verkligen försöka raspa lite på hovarna. Vet inte riktigt varför jag drar mig hela tiden för att göra det. Är jag rädd för att göra fel? Är jag rädd för att Lucky ska råka göra illa mig? Har jag helt enkelt inte haft tid? Tycker jag att det är svårt?

Förmodligen så är det lite av alltihop. Min rädsla biter sig fortfarande fast efter Cessans nerver... Men den rinner sakta av mig för varje dag Lucky visar mig att han faktiskt inte tänker göra mig illa :) Eller ja inte med flit iaf hihi. Och tekniken får jag ju in om jag bara kan komma igång och börja! :) Är iaf glad att han börjar sluta ömma igen. Går lite fram och tillbaka men nu börjar det bättra sig när vi faktiskt varit ute och gått mer på grus. Tror det sitter mest i huvudet på honom nu.

Ska se om jag kan lägga ut ett filmklipp från promenaden :) Annars så får ni nöja er med bilderna ovan! Så får vi se vad vi hittar på under resten av veckan.