fredag 25 november 2011


Var hurtig ikväll och byggde ihop en bättre ''Target'' :) Satte en tennisboll i ena änden på min NH-Stick funkade super! Och jag testade den lite ikväll och Lucky va med på noterna och va faktiskt lite extra duktig tyckte jag :)

För att förklara vad en ''Target' är så använder jag den i min klicker träning. Hästen ska alltså lägga nosen mot bollen = Klick = Belöning :)

Varför är detta bra då? Jo en target kan lösa många problem! Och dessutom göra att hästarna tycker att det är roligt samtidigt.

Dom får alltså belöning så fort dom nuddar vid bollen eller vad man nu väljer att ha som target, med mulen, när dom förstår den grejjen så kan man börja flytta på den längre ifrån hästen, upp, ner, mot marken, åt höger, åt vänster osv. Sen kan man börja lära hästen att följa efter den.

Man kan exempel ha hästen lös, och låta den jaga sin target över ett hinder? In i en transport? Dom kommer att göra det! :)

En tjej botade sin hästs skräck för duschspiltan med en target :) Hästen vägrade gå in där. Men matte stod längst in med targeten precis utom räckhåll för hästen och tillslut klev den in och nu går den in och ut där utan minsta protester :) Och då hade hon hästen LÖS i stallgången, hon stod inte och drog i den utan den valde själv när den skulle våga gå in. Även om det tog en stund och hästen gick iväg ett par gånger. Så kom den hela tiden tillbaka för att försöka :) Och har man bara lite tålamod så kan man lösa det mesta!

Man kan också använda den för att stretcha hästen :) Kan den nå bollen mellan frambenen? Hur långt åt sidorna? Högt, lågt, fantasin sätter gränser ;)

Jag tycker iaf att detta är skit roligt! Och Lucky med :) Ska se om någon kan filma oss någongång.

onsdag 23 november 2011


Har tagit upp klickerträningen igen och fast det va någon månad sen sist så är det som att vi aldrig slutat :) Han mindes allt och lärde sig lite till.

Har börjat finslipa ''targeting'' och har lärt honom att backa när jag viftar med fingrarna mot honom, vilket han är superduktig på :) Han nästan flyger bakåt i boxen när jag bara viftar på fingrarna hehe. Jag vill ju ha plats när jag kommer in så det är väldigt behändigt att lära honom det här :) För han står gärna i öppningen för att hålla koll på vad jag gör.

Mår dåligt över att han inte får komma ut något under veckorna... Har många olika anledningar till det. Men en förhoppningsvis lösdrift i framtiden kommer lösa många av dem. Vill ju helst kunna vara där och göra nått med honom varje kväll efter jobbet.

torsdag 17 november 2011

Kramas!



Lucky ger mig lite kramar :')

Vi har bara tränat detta i kanske 15 minuter sammanlagt utspritt över två kvällar :D Det tog kanske 5 minuter första kvällen att få honom att göra det bara jag sa ordet ''kram'' Han är helt otrolig hästfan! :) Att han ens förstår mig fast jag knappt vet själv hur jag ska göra och att han lär sig så jävla snabbt, det kommer jag aldrig att begripa.

Men duktig är han min fina älskling!

lördag 12 november 2011

Långtur!


Red kanske 7-8 kilometer idag :) Vilket va den längsta turen hittills för mig och Lucky. Jag trodde han skulle vara seg och trött på slutet, men han blev nästan som mest framåt och pigg sista biten! Jag red utan stigbyglar i fårskinssadeln och det va supermysigt! Även om hela utrustningen hamnade lite på sniskan på slutet :)

Började öva på att han ska trava i lugn och jämn takt :P Han är ju van att trava fort direkt så han har lite svårt att förstå vad jag menar när jag håller in honom och samtidigt ber honom springa. Haha ''Men ska vi springa eller inte!?'' Men han lyckades lite då och då få in en riktigt fin trav som inte blev skumpig alls, så vi har en fin början! Ska nog hålla mig till skritt och trav ett tag och öva in det i samlad form och lugnt stadigt tempo innan vi börjar gallopera :P Men han lyssnar förvånansvärt bra på skänklar och tygeltag och skänkelvikningar är inget problem det förstår han direkt ^^ Min duktiga kille!

Men i början av turen så va det inte så kul. Då stannade han och blev sådär orubblig igen, för han ville gå bort till stona... Förmodligen brunstar dom och hans hingstfasoner kickade in för han brukar inte bry sig om dom annars alls. Jag lät honom gå dit för att låta honom hälsa och titta på dom snabbt och sen försöka gå igen.

Men han vägrade gå därifrån... När han har stannat så förut så har inget jag gjort funkat. Han kör ner hovarna i backen, har öronen framåt och bara ignorerar mina försök att få honom att röra sig, jag har snärtat med tyglarna, tryckt på med skänklarna smackat och ja you name it! Och jag har antingen fått hoppa av och leda honom eller vänta ut honom, och jag hade inte lust att göra nått av det idag. Så denna gången blev jag riktigt arg på honom för första gången.

Jag kan ha tålamod med honom när han har en anledning att stanna sådär. Som när han hellre vill gå en annan väg eller blir trött eller har ont i fötterna. Men det där var bara larv.

Så jag blev helt bestämd i både röst och kropp och sinne och snärtade till rejält med tygeln på hans bog, skänklade på honom och sa ''NU GÅR VI!'' Och se på tusan, det funkade :P Haha och så uppmärksam och focuserad som han va på mig resten av turen har han nog aldrig varit. Han flyttade sig genast för minsta tygeltag och skänkel och öronen vickade fram och tillbaka utan att han va spänd eller orolig förstås.

Jag behövde nog hävda mig för honom en gång ordentligt för jag har låtit honom komma undan med ganska mycket och varit lite för snäll med honom så han har nog utnyttjat det lite. Men jag har ju varit lite rädd att säga ifrån ordentligt för jag har väldigt svårt att vara bestämd och arg hehe, Och jag rider ofta barbacka och om jag blir arg på honom så är jag ju rädd att han ska bocka eller nått! Och ofta så har han haft anledningar att stanna sådär och han har ofta börjat gå igen efter några minuter. Men han va inge missnöjd alls resten av turen eller när vi kom hem :) Tvärtom så verkade han riktigt nöjd.

Så jag måste nog lära mig att jag faktiskt kan vara lite mer bestämd med honom utan att han hatar mig för det :)





fredag 11 november 2011

Academic art of riding



I torsdags då så åkte jag och Frida efter jobbet för att kika på en akademisk kurs som dom hade i ett ridhus i närheten. Och det var för en tjej som heter Ulrika Fröding. Dock så är hon inte helt inriktad på just AR utan lär ut en mix av akademisk ridning, centrerad ridning & klassisk ridning. Så detta gav mig ju inte någon direkt riktig bild av den akademiska ridningen.

Efter bara några minuter så ville jag åka därifrån. Dom två första ryttarna fick mig att inte vilja se mer... Dom ryckte hästarna i munnarna, hade helt fel sits och satt och flaxade med benen. Och det jag tyckte var värst var att tränaren BERÖMDE när dom ryckte till hästen i munnen, bara för att den råkade göra något misstag eller bli för pigg. Och sa INGENTING om sitsen. Jag blev fly förbannad. Men vi satt kvar.

Iaf så till sist så kom det in en tjej med en borkfärgad bruksnordis. Och dom hade riktig akademisk utrustning på hästen så jag tänkte att det här ekipaget kanske har lite mer erfarenhet och nått att visa upp. Jag ville ju se riktig ridning!

Och även om det var bra mycket renare, snyggare och bättre än dom förra ryttarna, och att det var super häftigt att se den tunga hästen röra sig och bära sig så fint. Så ville jag ändå knappt se mer. För metoderna dom använde sig av gick emot mitt sätt att tänka totalt.

Att snärta en häst med pisken, alldeles för hårt i mina ögon för att få den att utföra piaff och passage det förstår jag mig inte på. Jag kan tänka mig att använda pisken som en förlängd arm och använda den för att hjälpa till med tryck och petande. Men att snärta hästen ser jag som ren bestraffning. och det SYNDES på hästen att den blev förvirrad för det försökte ju så gott den kunde och tillslut sparkade han ju bakut. Det om nått är väl ett tecken på att snärtarna var för hårda och irriterande för hästen?

Jag ser det så här. Förstår inte hästen vad du menar så är det DU som gör fel. Och då ser jag ingen anledning till att använda pisken på hästen tills den gör rätt.

Nej jag skulle aldrig gå med på det.

Men nu letar jag efter ordentliga akademiska människor som har rätt anda som följer Bent Branderup sätt att tänka exempel:) Att man ska hjälpa hästen till självbärighet och att lära hästen att lyfta sig och jobba med bakbenen innan man börjar tänka på formen, för den kommer av sig självt! Och sitsen är ju det VIKTIGASTE! det är ju DEN man jobbar med för att få hästen att jobba, den och skänklarna. INTE spö och tyglar.

Ne vi får leta vidare :) Men är fortfarande sugen att utbilda mig och Lucky inom det riktiga AR!





Åh shiet va dålig jag har blivit på att uppdatera. Ska verkligen försöka skärpa mig! Men det händer inte mycket nu i höstmörkret som sagt. Men här är iaf en liten update sen senast!

Jag och Matilda tog en promenad till i onsdags och då slängde jag mig upp barbacka. Det var klar himmel för en gångs skull och att rida ut i den lätta kvälls dimman, mörkret, ha stjärnorna över huvudet och bara fullmånens ljus som lös upp världen var nog något av det mysigaste och häftigaste jag gjort :D Lite sagolikt blev det.

I torsdags så var jag och tittade på en akademisk träning i ett ridhus här i närheten, skriver om det i ett annat inlägg! :)

Idag så tänkte jag mig att jag skulle rida ut, men av någon anledning så liksom kom inte viljan i kroppen och huvudet. Jag blev lite förvånad för det va en halvbra dag och fortfarande ljust ute. Men jag tvingade iväg mig för att se om känslan skulle komma men icke, jag kände mig orolig istället. Men jag tänkte att jag hämtar hästarna och pysslar med Lucky åtminstånde och ser om viljan kommer då.

Men jag skulle nog ha lyssnat på magkänslan att det va en dålig dag -.- För när jag skulle släppa in Roi i sin box så precis när jag hakat av grimskaftet och ska dra in Roi i boxen så blir Lucky så ivrig att han klämmer sig förbi mig och knuffar till Roi så jag tappar honom och han kommer på att han är lös.. JIPPIE! Så jag fick slänga in en förtvivlad Lucky i sin box och springa iväg efter Roi med pellets och grimskaft i högsta hugg!

Var ganska rädd för jag visste att han skulle springa bort till stonas och fölungarnas hage... men precis utanför den så går tågrälsen och han skulle antingen springa på den eller över den om han skulle dit. Men lyckligtvis så hade han stannat på ängen precis neranför den. Och med hjälp av pellets så fick jag tag i honom utan problem. Jag hade inga stora förhoppningar om att jag skulle få ta honom :P jag va tvärsäker på att han skulle slänga sig ifrån mig och springa runt och retas.

Men när jag skulle gå tillbaka med honom så försökte han slita sig igen och det va nära att jag tappade haha, han drog med mig några meter :P Men jag kämpade tillbaka och tillslut så kom han underfund med att jag inte tänkte släppa så han gav upp.

Men jag klandrar inte buspojken för han är så himla uttråkad nu och understimulerad. Så han får ju göra det roligaste han kan av det han har :) Nåväl.

Det blev ändå en liten kort barbacka tur på Gubben Snäll ikväll. Dock så va han lite knäpp :P Han skulle prompt gå in mot Lysvik, något annat gick han inte med på då bara stannade han. Så det var bara att ge sig av dit, och han var riktigt pigg och framåt! Men när vi precis kommit in i samhället så blir han plötsligt en nervig arabhingst haha han spände upp sig och trippade framåt min lilla fjant. För något som jag absolut inte kunde höra, se eller lukta. men jag tror det måste ha luktat något ändå. För han höll på så några hundra meter. Och efter han krånglat framför en bil så kände jag att det räckte med äventyr för en kväll :p Jag ville inte utmana ödet. Så vi vände hemåt igem. :) Men han fick iaf röra lite på sig!'


Och i morgon så blir det en lång tur med Frida och Marre! Och då åker kameran med :D Så i morgon om jag hinner och kommer ihåg så ska jag lägga ut bilderna från den turen!

onsdag 9 november 2011



Just nu så händer det inte mycket här i Lysvik. Mörkret kommer bara tidigare och tidigare och kylan verkan kanske äntligen börja komma. Är faktiskt rätt trött på fuktigheten och leran nu :)

Vi iaf tog en promenad inne i samhället i måndags kväll med hästarna och det va första gången för Roi! Och han tyckte det va skitkul och han va super duktig :D Han verkade riktigt nöjd med att äntligen få följa med ut.

Och ikväll så ska vi försöka ta en promenad till :) Får se om jag sitter upp och tar en barbacka tur på Lucky eller om vi bara promenerar.

Vi hade iaf tänkt att försöka komma ut på promenader MINST 2-3 gånger i veckan med hästarna under vardagarna så att både dom och vi för röra på oss :) Så blir det mer ridning under helgerna.

Luckys mugg biter sig kvar men jag ska riktigt ta tag i det nu och riva av skorporna ordentligt! Har haft lite svårt för det men jag måste göra det nu :) Så hoppas jag på att marken fryser snart så att det inte blir lika lerigt ute i hagarna.

Jag är också rätt sugen på att testa tömköra Lucky någon dag, får se om det blir till helgen kanske ^^ SKulle va bra och kul att ha någon med sig som kanske kan fota lite :)