söndag 31 juli 2011

Klicker










Var tvungen att ta av hästarnas flughuvor idag :) Såg att dom hade börjat skava lite, inga sår men vill ändå låta huden läka lite innan dom får ha dem på igen. Och det är inte så farligt med knott och flugor just nu. Så jag tror dom klarar sig :)

Så jäkla drygt bara att Cessa ska vara så fjantig med flugsprayen. Man får verkligen vela med henne en stund innan hon accepterar det och inte går undan. Och jag måste spraya på en borste men så fort hon känner lukten så går hon iväg och man måste fjäska eller bli riktigt bestämd. Fjanten :)

Provade lite att vänja dem med klickern idag också. Jag trodde Cessa skulle reagera på ljudet och tycka att det är läskigt. Men hon bara ryckte till de första klicken och sen fattade hon grejjen Klick = Godis! Nästa lektion blir att få dem att sluta tigga. Cessa tigger inte men Carlos, han har många år bakom sig av tiggeri. Måste iaf lära honom att inte gå in på mitt ''space'' bara för att jag har något gott. Han kommer väldigt nära och ska nästan ta det ur handen på mig. Men han blir iaf inte aggresiv. Men han måste lära sig att backa undan.

lördag 30 juli 2011

Kallblods drömmar

Har hittat några kallblod som jag är sugen på. Dock så ligger dom i en prisklass som är lite utom räckhåll för mig. Tärner är den som satt sig på minnet mest. Hans namn bara ploppar upp lite då och då. Gillar även Det svarta stoet och Lommen.

Namn: Lille Ludvik "Ludde"
Borkfärgad valack finns nu på Dalpraktiken. Luddes blogg http://elisabethsludde.blogspot.com/
mail vidarebefodras till hästägare Elisabeth Jonsson
Körning och allround
Pris 25 000 kr



Namn: Tärner Jevi
PGA mycket oseriös intressent åter till salu! Världens snällaste att hantera och pyssla med, men blir tuff och stark när han ska jobba. Har varit i vagn några gånger, men jag känner att jag inte är tillräckligt tuff för att komma igång med träningen av honom, han behöver någon med mer vana.
Hoppas någon vill ge honom en chans inom travet.
Endast seriösa tack!
Pris inkl moms, bolagsägd.

Pris 25 000 kr

Namn: Silver Lommen
Lommen är en snygg, pigg och nyfiken häst med mycket motor. Han är snäll och trevlig att hantera, sko, lasta och spola. Han är trevlig att rida ut på själv och med sällskap, hos oss har han gått som täthäst i vår turridning. Han är tränad i klassisk dressyr men är mest riden på westernvis. Han har varit med på flera clinics och är tävlad i Team Sorting och Team Penning. Han var i final på RHC High Chaparall i år i Team Penning. Han är ingen nybörjar häst, han är charmig och snäll men kräver en fast hand. I galoppen blir han stark och ligger på men har en ren galopp med bra fattningar.
Vi säljer p.g.a köp av quarter och tävlingsambitioner inom reining/cowhorse.
Pris 25 000 kr



Namn: Midnatts Bläsa
Svart kallblodstravarsto, 4 år, ca 152cm, växer fortfarande.
Väldigt vacker med massor av man och hovskägg. Snäll tjej som lätt blir din bästa vän.
Otroligt lättlärd och älskar att hitta på nya saker. Tränad vid hand enligt den akademiska läran. Mycket körd hos förra ägaren. Insutten och skrittad i paddock. Trafiksäker och helt orädd.
Regelbundet verkad, avmaskad och vaccinerad (även mot botulism).
Inte kommit längre i sin utbildning p.g.a min tidsbrist.
Behöver någon som kan fortsätta hennes utbildning och som kan erbjuda ett gott hem med massor av kärlek.
Pris 17 000 kr


fredag 29 juli 2011

Mys stund












Åkte bort till hästarna idag och bara satt med dem och myste, till och med cessa stod och myste med mig fast hon brukar gå undan efter en stund för att hon tröttnar. Men jag tror att hon tyckte det va skönt att bli kliad så hon slapp flugorna en stund :) Carlos stod bakom mig inne i stallet och sov med mulen vilande mot min rygg. En sväng fick jag hålla hans huvud i famnen och klia och mysa<3 Han är för go alltså!

Tog lite bilder med mobil kameran och gud va Cessa blev nyfiken ^^ Undrar om hon såg sig själv i mobilen, använde kameran på framsidan och gud va hon kikade hihi.

torsdag 28 juli 2011

Stråle eller trampdyna?


Jag tänkte skriva lite om strålen, och om en sak som kanske inte så många har tänkt på.

Om vi skulle döpa om hästens stråle till trampdyna, vilket är precis vad det är! Hur låter det då när man tycker att hästar inte ska gå på den? Lite knasigt eller hur? Varför sätter vi inte skor på hundars eller katters trampdynor? Är inte deras lika ömtåliga? Nej! för att dom har fått vänja sig att gå på dem så dom springer ju på grus utan att ömma. Eller hur? Eller älgar, kor och alla andra djur med trampdynor.

Det är precis densamma med våra egna fötter. Vi har skor på oss eller hur? och hur känns det för oss när vi går på grus barfota? inte så skönt. Men om vi skulle sluta ha skor på oss och gå barfota varje dag, så skulle även vår sula hårdna och härda sig. Och även vi skulle kunna gå och springa på grus utan problem.

Det är hel knasigt att vi döpt om just hästens trampdyna till stråle? varför? Ser det ut som en stråle? Ser det inte mer ut som en triangel eller något annat. För visst låter stråle mer ömtåligt än om man säger trampdyna?

Jag tycker att vi ska sluta kalla det så och benämna det för vad det är. Då kommer nog folk förstå lite bättre att den inte är så ömtålig som man tror.

måndag 25 juli 2011

Blogg fix

Nu har jag fixat lite med bloggen! Ändrade bakgrunden, vilken jag inte är helt nöjd med. men ville ha en förändring. Lade även till en ny sida som heter Jonzson, där jag berättar lite om min ''hästhistoria'' samt bytte lite typsnitt och färger.

Är också sugen på att fixa lite med en ny header, även om jag verkligen gillar min så tröttnar jag så fort och vill fixa nytt :) Men vi får väl se hur det blir.


Att inse.



Ringde malin idag som äger Cessa och Calle. För att berätta hurvida jag bestämt mig för att köpa dem eller inte. Och jag har kommit fram till detta.

Hästarna kommer att få gå hos mig tills det inte går längre, sommaren tar slut eller ängen de går på ska plöjas. Jag ska känna vidare under den tiden hurvida jag och Cessa kommer överens men samtidigt så kan Malin leta vidare efter någon som kan ta dem, eller om hon själv tar dem under vintern.

Jag känner helt enkelt inte att jag får den kontakten med Cessa. Eller att jag verkligen kommer att ha den tiden hon behöver för att vi ska kunna jobba fram den kontakten. Hon är en väldigt speciell häst och jag älskar henne mycket, men känner bara inte att det där djupare bandet finns där. Som jag tycker att man ändå ska känna ganska snabbt, jag känner liksom inte att hon är ''min'' varken på riktigt eller mer själsligt. Hade jag nog med tid så hade jag fortsatt att kämpa vidare, men jag kommer helt enkelt inte att ha det.

Så till hösten kanske jag istället tar hem någon eller några av mina småttingar som står hos min mormor istället. Om jag hittar någonstans att stalla dem under vintern, då mitt ställe är ett underbart sommar ställe så kommer det bli för svårt utan el och vatten till vintern. Och senare kanske det får bli en stor häst också. En stor häst som jag kan ge rätt tidsmängd, en lugnare och mer trygg häst som ändå har lite krut. Känner att Cessa är en för svår häst för mig att börja med.

Känns väldigt tungt att behöva ge upp och att behöva lämna ifrån sig dem, men jag vill att de ska få det bästa hem dom kan. Och det kommer jag helt enkelt inte att kunna ge dem på grund av mitt jobb. Men vi får se som sagt hur vi kommer att utvecklas under den sista biten av sommaren, och om inte så hoppas jag att dom får ett riktigt fint hem hos någon som har tiden, driften och förståelsen för att ta sig an dem :)

Och jag kommer fortsätta sökandet efter ''MIN'' häst!
Om det ändå hade kunnat vara du.

Ritt

Idag kom Nathalie och red Carlos igen, i den nu förbättrade padocken. Och den fungerade mycket bättre, nu försökte han inte smita ut :) han krånglade till en början för att se om han kunde komma undan med det. Men efter en stund så började han lugna sig och sluta bocka och börja lyssna istället. Så när han gått några varv helt lugnt i skritt så avslutade vi som belöning :) Sen är det bara att man fortsätter och kör längre och jobbigare pass. Man måste börja lite lugnt med honom :)

Ska testa att sätta på hackamoore bettet på hans träns och se om jag kan få det att passa, han går bättre utan bett men bara tyglar i grimma blir han för stark i. Men han skötte sig riktigt bra efter en stund en då ^^ Och lite kul tyckte han allt att det va!

torsdag 21 juli 2011

Summer session.


Idag när jag åkte till stallet så tyckte jag att det var för varmt för att göra något speciellt, får se hur det blir till kvällen. Malin följde med och vi fotade lite istället :)

Jäklar va grov Cessa ser ut att vara på första bilden! Riktigt tjusig ^^










Tyvärr så har jag börjat känna att Cessa kanske inte är ''min'' häst. Vi liksom matchar inte riktigt och det har inte klickat. Men jag ska känna efter riktigt nu under semestern då jag har mer tid att vara med dem. Jag älskar dem båda två, men jag känner inte den djupare kontakten som man ofta känner ganska snabbt. Men jag ska fundera lite till, dom har ju trotsallt inte varit hos mig speciellt länge än.

Cessa är en häst som förmodligen kommer att kräva mycket tid för att lite helt på mig och jag tror att det skulle vara så värt det när man når dit, men jag vet inte om jag kommer att ha den tiden att jobba med henne så som hon behöver.












tisdag 19 juli 2011

Padock fix

Idag så har jag fixat till padocken! Bytte ut trådarna mot trästolpar som jag bundit fast i plaststolparna, blev faktiskt ganska stabilt! Och mycket snyggare ;) Så nu kan ju Carlos försöka springa under trådarna när vi ska träna!

Hade inte tänkt träna något just idag då jag blev så trött efter bygget ute i solen men när Carlos traskade in i padocken självmant så hämtade jag lite morötter i stallet och NH sticken.

Övade lite med att veva med repet runt om honom och han var helt cool. Strök med spöet över hela kroppen på honom och även det gick galant. Sen slängde jag repet över ryggen och drog sakta av det och svingade det under magen på honom och han bara stod där och väntade på belöning :D Super duktig!

Och Cess stod precis utanför padocken och tittade på, Och hon regerade inte heller på att jag vevade i repet. Men man får väl se hur hon reagerar när det bara är jag och hon i padocken. Tränade inget med henne idag då jag blev så trött, men är det fint väder i morgon så är det hennes tur!


Här är lite bilder, först hur padocken såg ut först och nu. Padocken syns knappt på första bilden där jag hade tråd :P Försökte fota när jag tränade med Carlos också , men det total failade jag med haha. Får be en kompis komma och fota lite nästa gång :)




måndag 18 juli 2011

Cess

Tänkte jämföra lite bilder på Cess från dagen jag hämtade henne tills idag då jag haft hästarna i två veckor här hos mig. :)

Cess den 4 juli, dagen jag hämtade henne i Stöllet.


Cess den 9 Juli hos mig i Lysvik.


Och Cess idag den 18 Juli.
Hon börjar få hull snosan! ^^

Nu har även min semester börjat. Så hoppas på att kunna börja
träna med henne så hon får börja bygga lite muskler :)
Nu finns det el i hagen också. Känns så mycket tryggare! Så jag hoppas dom
håller sig kvar där inne nu, och att alla andra kräk håller sig utanför.

I morgon ska jag fixa till padocken, ska göra den större och
istället för tråd så ska jag försöka knyta fast trästoplar istället.
Carlos bara smiter under tråden ^^ Visar hur jag menar
och hur det blev i morgon. Nu ska jag sova!


lördag 16 juli 2011

Provridning.


Idag så kom en tjej och provred Carlos :) Satte på tränset men jag såg att han inte gillade det, tuggade väldigt och gapade. Sen tog vi in honom i padocken i hagen och hon fick sitta upp. Han små studsade lite då och då och man såg att han ville gå ut ur padocken och ut till Cess. Och det gjorde han! smög under tråden så Nathalie blev av ''borstad''. Då tog jag av bettet och satte tyglarna på grimman istället och då gick det mycket bättre! Och så var vi i hagen istället för inne i padocken och då va han lugnare. Men han ville väldigt gärna hålla koll på Cess samtidigt och gå till henne. Så vi slutade när han var som lugnast. Men det var ändå en bra början!

Man såg också på Cess att hon ville göra nått, hon blev svartsjuk! Försökte tillochmed stoppa ner huvudet i Carlos träns gummsan<3 Och hon sprang irriterat runt när vi va i padocken och ville va med :) Ska börja jobba med henne under veckan sen.

Nästa gång vi provar att rida honom så får det bli lite bus i hagen först eller longering så att han får springa av sig allt bus innan. Idag va det ganska svalt ute, inga flugor och lite blåsigt så han var ganska pigg. Men är glad att han inte hade ont någonstans iaf! Då hade hon nog inte fått sitta upp överhuvudtaget. Han behöver bara vänja sig han också :)