torsdag 28 juli 2011

Stråle eller trampdyna?


Jag tänkte skriva lite om strålen, och om en sak som kanske inte så många har tänkt på.

Om vi skulle döpa om hästens stråle till trampdyna, vilket är precis vad det är! Hur låter det då när man tycker att hästar inte ska gå på den? Lite knasigt eller hur? Varför sätter vi inte skor på hundars eller katters trampdynor? Är inte deras lika ömtåliga? Nej! för att dom har fått vänja sig att gå på dem så dom springer ju på grus utan att ömma. Eller hur? Eller älgar, kor och alla andra djur med trampdynor.

Det är precis densamma med våra egna fötter. Vi har skor på oss eller hur? och hur känns det för oss när vi går på grus barfota? inte så skönt. Men om vi skulle sluta ha skor på oss och gå barfota varje dag, så skulle även vår sula hårdna och härda sig. Och även vi skulle kunna gå och springa på grus utan problem.

Det är hel knasigt att vi döpt om just hästens trampdyna till stråle? varför? Ser det ut som en stråle? Ser det inte mer ut som en triangel eller något annat. För visst låter stråle mer ömtåligt än om man säger trampdyna?

Jag tycker att vi ska sluta kalla det så och benämna det för vad det är. Då kommer nog folk förstå lite bättre att den inte är så ömtålig som man tror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar